Tematem tegorocznego święta był tradycyjny, zapominany już, proces przygotowania chleba – od ziarenka do bochenka. Celem uroczystości miało być nie tylko przybliżenie zapominanych zwyczajów i przyśpiewek, ale także przypomnienie o szacunku dla chleba. Uczniowie w strojach ludowych przygotowali przedstawienie, które ukazywało czynności już raczej niespotykane, jak młócenie cepami czy mielenie ziaren w kieracie. Pokaz multimedialny był podsumowaniem uczniowskiego przedstawienia i prezentował różnice między przygotowaniem pieczywa kiedyś a dziś. Różnicę w smaku poczuł każdy, kto spróbował chleba przygotowanego przez gospodynie z Harkabuza. Nie był to jedyny przysmak przygotowany przez niezawodne panie, więc mili goście opuścili nas syci nie tylko wrażeń estetycznych.
Składamy podziękowania dla  Gminnego Ośrodka Kultury i Banku Spółdzielczego w Rabie Wyżnej za wsparcie finansowe.

 

konopnickam

 
 

"Ludzie to anioły z jednym skrzydłem, dlatego aby się wznieść, musimy się trzymać razem".

Maria Konopnicka

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 20

Wczoraj 35

Wizyt w tym tygodniu 108

Wizyt w tym miesiącu 1199

Łącznie wizyt 62133