W dniu 25 marca pani Kinga poprowadziła kolejne spotkanie z  naszego górskiego cyklu. Tym razem prezentacja dotyczyła biegów górskich.  Wielu z nas nie zdawało sobie sprawy jak bardzo popularna jest to dyscyplina i że Polacy odnoszą w niej naprawdę znaczące sukcesy.

W trakcie prezentacji mieliśmy okazję dowiedzieć się, co to jest ultramaraton, jaki jest najdłuższy bieg górski w Polsce (jest to 240km!) i dlaczego tylko niektórzy mogą wystartować w biegu Granią Tatr. Potem przyszedł czas na zapoznanie się z sylwetkami trzech biegaczy: Kiliana Jorneta - Hiszpana okrzykniętego biegaczem wszech czasów (film z jego zbiegu z góry Matterhorn zrobił na wszystkich ogromne wrażenie) oraz dwóch Polaków - Marcina Świerca i Piotra Hercoga. Marcin w ubiegłym roku został zwycięzcą jednego z najsłynniejszych europejskich biegów górskich dookoła masywu Mont Blanc na dystansie 123 km, a rok wcześniej zwyciężył w maratonie na Wielkim Murze Chińskim. Piotr od kilku lat prezentuje niesamowitą formę, co udowodnił m.in. zwycięstwem w 2016 r. w maratonie na Syberii organizowanym co roku na zamarznietym jeziorze Bajkał, czy zwycięstwem w klasyfikacji obcokrajowców w najwyżej na świecie rozgrywanym maratonie pod Mount Everestem. W tym roku natomiast Piotr zadziwił świat biegaczy w Stanach Zjedniczonych wygrywając jeden z najtrudniejszych biegów organizowanych w Ameryce - MOAB Run 240. Zwyciężył pokonując 385 km w 60 godzin i 20 min.

 

 

 

22 marca klasy VII i VIII wzięły udział w Festiwalu Zawodów organizowanym w EXPO Kraków.  Na dwóch halach wystawowych uczniowie mieli szansę zapoznać się z ofertą najróżniejszych szkół z Małopolski,  ale przede wszystkim była to dla nich dobra okazja do zastanowienia, co chcieliby robić w przyszłości. Podczas festiwalu można było skosztować pyszności gotowanych przez szkoły gastronomiczne,  zrobić sobie fryzurę i makijaż u przyszłych wizażystek, spróbować swoich sił na symulatorze jazdy samochodem lub traktorem, porozmawiać z ogromnym śpiewającym robotem lub po prostu pozwiedzać najdziwniejsze stoiska dostajac po drodze sadzonki drzewek lub kwiatów od uczniów szkół ogrodniczych. Po festiwalu przyszedł czas na relaks -  szybkie zakupy w centrum M1, a potem zajęcia w parku trampolin Gojump.  W drodze powrotnej oczywiście McDonald na zakończenie całkiem intensywnego dnia.

Wyjazd na Festwial Zawodów został zorganizowany jako jeden z elementów doradztwa zawodowego wprowadzanego w naszej szkole i mamy nadzieję,  że nasi młodsi uczniowie też w przyszłości wezmą w nim udział.

 

Zobacz zdjęcia.

 

 

 

21 marca powitaliśmy wiosnę!

Klasy młodsze z tej okazji dzielnie pracowały - uczniowie pod opieką wychowawców sadzili w skrzynkach warzywa i kwiaty- trzymamy kciuki za efekty! Przygotowywali też kolorowe dekoracje klas, a dzięki pomocy mam na drugie śniadanie zjedli pyszne, wiosenne kanapki. Dzięki zielonym i kwiecistym ubraniom, które dziś dominowały, nastrój był naprawdę bardzo wiosenny. Pomagało też słońce za oknem.

Następnie wszyscy uczniowie spotkali się z przedstawicielami KRUS-u, aby przypomnieć sobie zasady bezpiecznego zachowania się na wsi, w gospodarstwie rolnym, przy rolniczych maszynach. Uczniowie uważnie oglądali filmiki i chętnie odpowiadali na pytania po prezentacji. Zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie plastycznym ogłoszonym przez  KRUS: „Bezpiecznie na wsi: maszyna pracuje a dziecko obserwuje”.

Kiedy klasy młodsze udały się do domu, wiosnę witali starsi. Najpierw posilili się pizzą ufundowaną przez Samorząd Uczniowski, a potem obejrzeli kilka ciekawych eksperymentów związanych z wodą przygotowanych przez nauczycieli przyrody i fizyki. Przedstawiciele klas wzięli też udział w turnieju "1 z 10" dotyczącym wiosny. Na zakończenie nagrodzono klasy, których uczniowie najbardziej zaangażowali się w przygotowanie wiosennych, kolorowych strojów.

A więc - witaj wiosno!

Zobacz zdjęcia.

 

 

W klasie drugiej odbyły się zajęcia pt. "Zdrowo i kolorowo”, których celem było wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania. Uczniowie zapoznali się z piramidą zdrowia, a także wartościami odżywczymi owoców i warzyw. Poznali zasady higieny obowiązujące podczas przygotowywania i spożywania posiłków. Uczyli się korzystać z książek kucharskich i poradników kulinarnych. Zapoznali się z wieloma ciekawymi przepisami na desery i różnego rodzaju sałatki z owoców i warzyw. Następnie samodzielnie przygotowali zdrowe i kolorowe śniadanie. Dodatkową, smaczną atrakcją była przepyszna herbatka owocowa zrobiona przez Julię według przepisu swojej mamy. W czasie kulinarnych zmagań swoją pomocą służyła nam pani Agnieszka Harkabuz. We wspólnym śniadaniu uczestniczył Pan Dyrektor, który na zakończenie miłego spotkania podkreślił znaczącą rolę warzyw i owoców w codziennej diecie.

Zobacz zdjęcia.

 

 

e biblio banere biblio 1e biblio 2Zapraszamy wszystkich czytelników do naszej szkolnej biblioteki. Ma ona teraz nowoczesne, skomputeryzowane oblicze. Wszystkie książki zostały wpisane do nowego programu E-biblio, służącego do katalogowania zbiorów bibliotecznych, prowadzenia ksiąg inwentarzowych, obsługi ubytkowania zasobów oraz przeprowadzania skontrum w szkolnej bibliotece. E-biblio jest innowacyjnym narzędziem do tworzenia i prowadzenia kont czytelników, które pozwala uczniom na dostęp do zasobów biblioteki na urządzeniach mobilnych. Każdy czytelnik otrzymał nową kartę biblioteczną z kodem kreskowym. Dzięki programowi czytelnik może sprawdzić jakie książki ma wypożyczone, kiedy powinien je zwrócić oraz może zarezerwować interesującą go książkę z dowolnego miejsca pobytu.

Zapraszamy serdecznie.

 

konopnickam

 
 

"Ludzie to anioły z jednym skrzydłem, dlatego aby się wznieść, musimy się trzymać razem".

Maria Konopnicka

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 0

Wczoraj 39

Wizyt w tym tygodniu 73

Wizyt w tym miesiącu 469

Łącznie wizyt 56030